skip to Main Content
+36 30 855 0201 info@hangyaterkovezes.hu

Térkövezés menete: 

1. A térkő kiválasztása

A térkő lerakása sokak szerint a földmunkával kezdődik, holott még mielőtt megejtenénk az első ásónyomot, rendkívül fontos, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelő változatot. Ez nemcsak azért lényeges, mert többféle színben és formában kaphatók ma már ezek a burkolóanyagok, hanem azért is, mert minden méretnek megvan a maga funkciója. A szimpla garázsbeállókhoz, feljárókhoz vagy járdákhoz például bőven elegendő, ha 6 centiméteres térkővel dolgozunk, lévén nagy súlyt ezeknek nem kell elviselniük. Amennyiben azonban gyakori, esetleg állandó forgalmat és nagyobb súlyt hordana a térkövezett felület, akkor a 6 centiméteres helyet sokkal szerencsésebb inkább a 8 centiméteres vastagságú változat mellett dönteni.

2. Az alapozás

Ha kiválasztottuk a megfelelő térkövet, következhet a földmunka, ami alighanem a folyamat legnehezebb része lesz, hiszen szükség van egy nagy teherbírással és megfelelő vízelvezetéssel rendelkező fagyálló aljzat kialakítására. Ehhez elengedhetetlen, hogy kisebb beállók esetén legalább 15-, nagyobb súlyt elviselő felületeknél viszont legalább 30 centiméter mélyen kiszedjük az adott talajt.

3. A fagyvédő és a teherhordó réteg lerakása

A térkövezésre kifejezetten igaz, hogy a leglényegesebb munkálatok a legkevésbé látszanak, ezáltal a térkő lerakása előtt nagyon fontos a megfelelő fagyvédő és teherhordó réteg kialakítása, amennyiben ugyanis ezt elmulasztjuk, később könnyedén kárba veszhet a munkánk.

Ezzel kapcsolatban aranyszabály, hogy kisebb teherbírású térkövezett felület esetében legalább 10-15 centiméter, nagyobb teherbírást követelő hely esetében azonban legalább 15- 30 centiméternyi teherhordó réteget alakítsunk ki, méghozzá zúzott kő, földneves beton vagy sóder ledöngölésével. Fontos, hogy a lerakott anyag teljesen agyagmentes legyen a későbbi elszíneződést megakadályozandó, a megfelelő vastagság elérése pedig a későbbi fagykárok elkerülése miatt lényeges, lévén a fagy mozgatja majd a szerkezetet, de ha megfelelő alapozóréteget hordtunk fel alá, akkor ez a felszínen nem látszódhat meg.

4. Az ágyazat kialakítása

A teherhordó réteg bedöngölését követően a lerakás előtt nagyon fontos megfelelő ágyazatot készíteni a térköveknek, amelyek csak így állhatnak elég masszívan. Az ágyazat kapcsán a legjobb a megfelelő minőségű homok, amiből legalább 2-4 centiméteres réteget húzunk a teherhordó rétegre, ügyelve arra, hogy a felszínt amennyire csak lehet, vízmértékkel és lehúzó léccel egyenletessé tegyük. Fontos, hogy ezt a felületet lazán hagyjuk, hiszen a térkő súlyával tömörül majd, ezért nem szabad túl vastag ágyazatot hagyni, mert a végső felület megsüllyedhet.

5. A térkő lerakása

6. A fugázás

A térkövezés egyik utolsó lépése a fugázás, amit a lehető legfinomabb homokkal végzünk el. Ha nagyobb térközöket hagytunk, elegendő csak leszórni a homokot, és addig söprögetni, amíg magától ki nem telítődnek a rések, de kisebb hézagoknál gyakran kézzel is rá kell segíteni a telítést.

7. Vibrálás

A munka végül a térburkolat levibrálásával fejeződik be, amit gumírozott talpazatú lapvibrátorral végzünk.

Back To Top